Živim život

Alfred Mann, američki izumitelj i filantrop te izvršni direktor Pacesetter system tvrtke se 1979. zainteresirao za izradu inzulinske pumpe kada mu je u razgovoru kardiolog sa Sveučilišta u Alabami objasnio poveznicu srčanih problema i dijabetesa

Prva MiniMed komercijalizirana pumpa zvana Minimed 502 izašla je 1983., a ubrzo nakon je izašla i 502A inzulinska pumpa koja je predstavljala izniman tehnološki napredak u veličini i mogućnostima koje je ovaj model nudio u usporedbi s prijašnjim modelom. 

MiniMed je 1987. predstavio infuzijski set koji umjesto metalne igle koristi mekanu i fleksibilnu kanilu nazvanu Sof-Set, kako bi se spriječile infekcije dobivene metalnim iglama, ali i kako bi korištenje pumpe bilo ugodnije.

MiniMed je 1999. predstavio svoju novu inzulinsku pumpu nazvanu 508 koja je nudila mnoštvo novih mogućnosti poput daljinskog programiranja unosa ili obustave unosa inzulina, mogućnost programiranja više uzoraka specifičnih za korisnike, ali i nove mogućnosti oko alarma i upozorenja s mogućnosti rada vibracije i postavke za djecu.

Daljnje inovacije dovele su do proizvodnje Quick-set infuzijskog seta 2001. koje je dovelo niskoprofilno odspajanje na mjestu infuzije, mekanu kanilu od 90 stupnjeva s umetanjem pritiskom na dugme. 

FDA je 2005. odobrila MiniMed-ov inovativni Guardian RT CGM sustav pomoću kojega osoba može vidjeti ažurirane vrijednosti glukoze u stvarnom vremenu svakih pet minuta, uz alarm koji se oglašava kada razina glukoze postane previsoka ili preniska kako bi osoba mogla bolje kontrolirati razinu glukoze.

Godinu kasnije, 2006., FDA je odobrila MiniMed Paradigm™ REAL-Time system Insulin Pump and CGM system, integrirani sustav za kontrolu i upravljanje dijabetesom. Ovaj sustav predstavlja velik korak prema dolasku sustava “umjetne gušterače” koja bi mogla oponašati neke od funkcija ljudske gušterače.

MiniMed je 2007. lansirao Guardian™ REAL-Time System with MiniLink Transmitter and CareLink™ Personal Software, osobni sustav za kontinuirano praćenje razine glukoze u krvi koji neprekidno kroz dan daje očitanja glukoze, ali i upozorenja o visokim i niskim vrijednostima šećera. Također uključuje manji odašiljač koji je vodootporan do 2.4 metra dubine do 30 minuta, ako je spojen na glukozni senzor te uključuje CareLink Personal Therapy Management Software.

U 2009. je lansiran je MiniMed Veo, prvi sustav na svijetu s Low Glucose Suspend značajkom, odnosno prvi sustav koji automatski zaustavlja unos inzulina kada senzor pokaže da je razina glukoze na unaprijed postavljenom niskom pragu.

MiniMed™ Paradigm REAL-Time Revel sustav lansiran je 2010., druga generacija integriranog sustava upravljanja dijabetesom u industriji koji kombinira terapiju inzulinskom pumpom, konstantnim praćenjem razine glukoze te softverom za upravljanje terapijom dijabetesa. Ovaj sustav inovativan je zbog značajke konstantnog praćenja razina glukoze kao što su prediktivna upozorenja, odnosno rana upozorenja za previsoke i preniske razine glukoze do 30 minuta prije nego što se dogode kako bi se mogle poduzeti preventivne mjere.

U 2011. Metronic lansira iPro 2 CGM, sustav za konstantno praćenje razina glukoze čime je pojednostavljeno stručno provjeravanje razina glukoze što omogućava liječnicima da dobiju mnogo više informacija o cjelokupnoj “slici” kontrole glukoze kod osobe koju liječe.

Prvi senzor koji omogućuje roditelju ili skrbniku da nadzire MiniMe Paradigm REAL-Time Revel sustav iz druge sobe izašao je 2012. pod nazivom mySentry. Ovaj monitor pružio je prikladne opcije za pristup informacijama o upravljanju dijabetesom roditeljima ili skrbnicima te osobama koje žive s dijabetesom.

U 2013. lansiran je MiniMed 530G s Enlite-om, prvi sustavom svoje vrste s automatskim zaustavljanjem unosom inzulina temeljenom na postavljenom pragu. Sustav može automatski zaustaviti isporuku inzulina kada vrijednosti glukoze senzora dosegnu unaprijed zadanu razinu i kada pacijent ne reagira na alarm. 

Inzulinska pumpa 640G internacionalno je lansirana 2015., a uključuje novi dizajn pumpe za pružanje boljeg i praktičnijeg upravljanja dijabetesa s jednostavnim korisničkim sučeljem, zaslonom u boji, daljinskim bolusom te je vodootporan do 3.6 metara vode do 24 sata.

U 2016. lansiran je Minimed 630G sustav sa SmartGuard tehnologijom, a FDA je odobrila liječenje osoba 14+ s dijabetesom s Guardian 3 senzorom te liječenje osoba 16+ s Enlite senzorom. MiniMed 630G također ima hardversku platformu inzulinske pumpe i novi dizajn prilagođen osobi da kombinira personalizirano upravljanje dijabetesom.

MiniMed 670G lansiran je 2017. te je prvi hibridni zatvoreni sustav na svijetu za osobe koje žive s dijabetesom tipa 1. To je jedina inzulinska pumpa koja omogućuje personaliziran i automatiziran unos bazalnog inzulina (pozadinski inzulin potrebnog za održavanje stabilne i optimalne razine glukoze u krvi. 670G pumpa također ima algoritam SmartGuard Auto Mode koji u surađuje s najpreciznijim senzorom Guardian Sensor 3. Guardian Sensor 3 automatski podešava bazalni unos inzulina svakih pet minuta na temelju podataka u stvarnom vremenu. Pomoću ovog sustava osobe koje žive s dijabetesom moći će više vremena provoditi u optimalnom rasponu glukoze u krvi. Sustav također sadrži ekskluzivno CONTOUR®NEXT LINK 2.4 sustav za praćenje glukoze u krvi (BGMS) tvrtke Ascensia Diabetes Care.

U 2018. je lansiran Guardian Connect CGM sustav za osobe koje žive s dijabetesom te je jedini sustav za konstantnim praćenjem glukoze u krvi koji može upozoriti osobe koje žive s dijabetesom do 60 minuta unaprijed na potencijalne previsoke ili preniske razine glukoze. Roditelji ili skrbnici također mogu koristiti sustav kako bi bili više upućeni o svojim voljenima s dijabetesom, ali mogu i pratiti trendove razine šećera u stvarnom vremenu te mogu primati tekstualna upozorenja.

Osobe koje koriste ovaj sustav imat će i ekskluzivni pristup Sugar.IQ pametnom pomoćniku za dijabetes pomoću kojega će lakše rješavati svakodnevne izazove dijabetesa stvarajući personalizirane uvide pomoću kojeg osobe mogu zadržati glukozu u krvi u optimalnom rasponu.

Metronic je u 2020. predstavio, novu generaciju zatvorene petlje sustava inzulinske pumpe za liječenje dijabetesa tipa 1. Ova pumpa koristi najnoviji SmartGuard algoritam, sustav za automatsku isporuku bazalnog inzulina te korekcijskih bolusa svakih pet minuta. Sustav MiniMed 780G također omogućuje personalizaciju ciljeva glukoze s podesivom postavkom cilja od čak 100 mg/dL (5,5 mmol/L).

Medtronic je u 2020. također predstavio novu 770G inzulinsku pumpu s hibridnim sustavom zatvorene petlje koji nudi SmartGuard tehnologiju, poput 670G pumpe, ali s mogućnošću povezivanja s pametnim telefonom te mogućnosti uporabe od 2 godine života, a u 2021. lansiran je novi inovativni infuzijski set koji se može nositi do sedam dana koji je udvostručio moguće vrijeme nošenja infuzijskog seta.

Popis korištenih izvora: 

  1. Aleppo, G. (2019.) „Insulin Pump Overview: How Insulin Pumps Work, Who Benefits From Them, and Different Types of Pumps“, EndocrineWeb, https://www.endocrineweb.com/guides/insulin/insulin-pump-overview (datum objave: 5. ožujak 2019.)
  2. Center for family medicine.com (2019.) „Diabetes Care: Benefits Of Insulin Pump vs Injections“, https://centerforfamilymedicine.com/diabetes/diabetes-cares-benefits-of-insulin-pump-vs-injections/ (datum objave: 6. studeni 2019.) 
  3. MediLigo.hr (2021.) „MiniMed™ 780G sustav sa SmartGuard™ tehnologijom“, Medtronic, https://www.mediligo.hr/minimed-780g-sustav-sa-smartguard-tehnologijom/
  4. MediLigo.hr (2021.) „Inzulinska pumpa“, Medtronic, https://www.mediligo.hr/inzulinska-pumpa/
  5. MedtronicDiabetes.com, „INNOVATION MILESTONES: Innovating Since 1983“, https://www.medtronicdiabetes.com/about-medtronic-innovation/milestone-timeline
  6. Alsaleh, F.M., Smith, F.J., Keady, S., Taylor, K.M.G. (2010.) „Insulin pumps: from inception to the present and toward the future“, Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics, 35: 127-138. https://doi.org/10.1111/j.1365-2710.2009.01048.x